7. května 2014

ŽIVOT S CELIAKIÍ

 Za pár dní je Mezinárodní den celiakie,  přesně 17.5 proto jsem se rozhodla napsat článek o této nemoci, která trápí čím dál více osob.

Celiakie je chronické autoimunitní onemocnění tenkého střeva, způsobené nesnášenlivostí lepku (gluten). Gluten je směs bílkovin nacházející se v mnoho druzích obilí. Podle odhadů v české republice celiakií trpí až 50 tisíc osob. U lidí s touto nesnášenlivostí dochází působením lepku ke změně povrchu sliznice tenkého střeva, mizí zde mikroklky a klky. V důsledku toho se povrch tenkého střeva snižuje, s tím se zmenšuje jeho schopnost trávení a vstřebávání živin. 
Onemocnění je celoživotní a není léčitelné, avšak pokud se vyloučí lepek z potravy, všechny příznaky celiakie zcela zmizí.

Dispozice k celiakii jsou dědičné, takže pokud byla zjištěná někomu z vaší rodiny, je větší pravděpodobnost výskytu celiakie u vás. U příbuzných prvního stupně (rodiče, sourozenci) pacientů se zjištěnou celiakií bylo onemocnění zjištěno v 10 –15 % případů. U jednovaječných dvojčat dokonce v 70 %.

Příznaky:
Symbol pro bezlepkovou potravinu
-          hubnutí nebo špatné přibývání na váze
-          nechutenství
-          podvýživa, způsobená nedostatkem vitamínů 
-          průjmy
-          nadýmání
-          bolestmi břicha
-          tvorba aftů
-          suchá kůže
-          depresivní stavy a další….

Obiloviny obsahující lepek
-          pšenice, žito, ječmen, oves

Bezlepkové obiloviny
-          rýže, pohanka, kukuřice, jáhly, quinoa, amarant


 Tipy na vaření
-          - bezlepková mouka absorbuje více vody, proto zvyšte množství o jednu desetinu.
-          - na zahušťování pokrmů použijte rýžovou mouku a krupici, kuzu, arowroot, kukuřičný škrob ( Maizena ) bramborový škrob, vařenou rozmixovanou zeleninu
-          - pro lepší kynutí těsta použijte více kypřícího prášku či kvasnic
-          - na obalovaní použijte hrašku či kukuřičnou strouhanku

Zde je tip na bezlepkové muffiny

Ještě taková zajímavost věděli jste, že existuje bezlepkové pivo? :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat